Journal réactionnaire

Batiszkáf

Michel Houellebecq: Ott ütni, ahol fáj

2015. február 26. - batiszkáf

houellebecq.jpg

A következő szöveg egy viszonylag korai Houellebecq-írás fordítása.

Michel Houellebecq: Ott ütni, ahol fáj

Igyekezzél, hogy Isten előtt becsületesen megállj, mint oly munkás, aki szégyent nem vall, aki helyesen hasogatja az igazságnak beszédét. (Pál apostol Timóteushoz írt második levele, 2 15)

Ne keressétek az önmagáért való tudást. Ami nem közvetlenül egy érzelemből fakad, a költészetben semmilyen értékkel nem bír. (Természetesen tágabb értelemben kell értenünk az érzelem szót; vannak érzelmek, melyek se nem kellemesek, se nem kellemetlenek; ilyen általában az idegenség-érzés.)

Az érzelem eltörli az oksági láncot; egyedül az érzelem képes a dolgokat magukban láttatni; e szemrevételezés átadása a költészet tárgya. A titkos cinkosság, mely a filozófia és a költészet között fennáll, a célok eme azonosságából származik. Ez nem filozófiai költemények megalkotásában nyilvánul meg; a költészetnek a maga tisztán intuitív útjain kell feltárni a valóságot, anélkül, hogy azt a világ intellektuális újraalkotásának szűrőjén engedné át. Még kevésbé van szó valamiféle költői formában kifejtett filozófiáról, ami az esetek többségében szörnyű sületlenségnek bizonyul. Ám egy új filozófia mindig is a költők közt találja meg legkomolyabb, legfigyelmesebb és legtermékenyebb olvasóit; hasonlóan csupán egyes filozófusok képesek arra, hogy észleljék, közszemlére tegyék és használják a költészetben elrejtett igazságokat. Csaknem annyira a költészetben, mint a közvetlen szemlélődésben - és sokkal inkább, mint a régi filozófiákban - találnak anyagot a világ új ábrázolásaihoz.

Tiszteljétek a filozófusokat, de ne utánozzátok őket; a ti utatok sajnos másfajta, elválaszthatatlan a neurózistól. A költői és a neurotikus tapasztalás két útja találkozik és keresztezi egymást, hogy leggyakrabban végül összekeveredjen; a költészet telére a neurózis vérfolyamában oldódik szét. Ám ti nem választhattok: nincs más út.

A megszállottságaitokon való állandó munka végül egy gondtól emésztett, egykedvűségtől rombolt, pátoszos cafattá változtat benneteket. Nincs más út azonban. El kell érnetek a pontot, ahonnan nincs visszatérés. Meg kell törnötök a kört. És megalkotnotok néhány verset, mielőtt a földre zuhantok. Hatalmas tereket fogtok belátni. Minden nagy szenvedély a végtelenbe vezet.

Végeredményben a szeretet minden problémát megold. Ugyanígy minden nagy szenvedély az igazság zónájába vezet. Egy másfajta térbe, mely végtelenül fájdalmas, de ahol a tekintet tisztán, messze száll. Ahol a megtisztított tárgyak a maguk élességében, áttetsző igazságában tűnnek fel.

Higgyetek az Igaz, a Szép és a Jó azonosságában.

A társadalom, amelyben éltek, a megsemmisítéseteket tűzte ki célul. A közönyt fogja fegyverül használni. Ti nem ölthetitek fel ugyanazt a hozzáállást. Lépjetek támadásba!

Minden társadalomnak megvannak a pontjai, ahol a legkisebb az ellenállás, mindegyiknek megvannak a sebei. Tegyétek az ujjatokat a sebre, és jó erősen nyomjátok be azt.

Feszegessetek témákat, melyekről senki nem akar hallani. Mutassátok meg a díszlet hátoldalát. Ne tágítsatok a betegségtől, az agóniától, a csúnyaságtól. Beszéljetek a halálról és a feledésről. A féltékenységről, a közömbösségről, a frusztrációról, a szeretethiányról. Legyetek alávalók: igazak lesztek.

Ne csatlakozzatok semmihez. Vagy csatlakozzatok, de rögvest áruljátok is el. Semmiféle elméleti elköteleződés nem tarthat sokáig vissza benneteket. Az aktivizmus boldoggá tesz, s nektek nincs okotok boldognak lenni. Ti a boldogtalanság oldalán álltok; ti vagyok a sötét oldal.

A küldetésetek mindenekelőtt nem az, hogy ajánljatok vagy építsetek. Ha képesek vagytok erre, tegyétek. Ha tarthatatlan ellentmondásoknál lyukadtok ki, mondjátok ki őket. Hiszen a ti legfontosabb küldetésetek az Igaz felé törni. Sírásók vagytok és hullák. Ti vagytok a társadalom teteme. Ti vagytok felelősek a társadalom teteméért. Mindnyájan felelősök, egyenlő mértékben. Hát öleljétek a földet, szemetek!

Határozzátok meg az ártatlanságot és a bűnösséget. Legelőször magatokban, ez később útmutatóul szolgál. De másoknál is. Vizsgáljatok meg a viselkedésüket és mentségeiket, és hozzátok meg az ítéletet minden részrehajlás nélkül. Ti nem kímélitek magatokat, hát másokat se kíméljetek.

Gazdagok vagytok: ismeritek a Jót és a Rosszat. Sohase mondjatok le e kettő elválasztásáról; ne hagyjátok, hogy a toleranciába, korunk e szánalmas gyengeségébe süppedjetek. A költészet képes végleges morális igazságokat felállítani. Minden erővel gyűlölnötök kell a szabadságot.

Az igazság botrányos. De nélküle semmi nem ér semmit. Egy őszinte, naiv világkép már remekmű. E követelmény tekintetében az eredetiség nem sokat számít. Ne törődjetek vele. Bárhogy is legyen, hibáitok összege majd csak kiad valamilyen eredetiséget. Ami titeket illet, mondjátok csupán az igazságot; egész egyszerűen mondjátok csak az igazságot, se többet, se kevesebbet.

Nem szerethetitek egyszerre az igazságot és a világot. De már választottatok. Jelenleg a probléma abban áll, hogy kitartsatok e választás mellett. Én azt mondom, őrizzétek meg bátorságotokat. Nem mintha bármit remélhetnétek; épp ellenkezőleg, nagyon is egyedül lesztek. Az emberek többsége kijön valahogy az élettel, vagy ha nem, meghal. Ti élő öngyilkosok vagytok.

Amilyen mértékben közeledtek az igazsághoz, magányotok úgy növekszik. Az épület varázslatos, de kihalt. Üres termekben jártok, melyek visszhangozzák lépteitek. Áttetsző, dermedt a légkör; a tárgyak mintha kővé meredtek volna. Olykor sírni kezdtek, annyira kegyetlenül tiszta e látomás. Szeretnétek visszatérni a tudatlanság ködeibe; de legbelül tudjátok, hogy már késő.

Hát folytassátok. Ne féljetek. A legrosszabb már megtörtént. Az élet természetesen továbbra is marcangolni fog benneteket, de részetekről már igazán nem lesz közötök hozzá. Emlékezzetek rá: alapjában véve már halottak vagytok. S most előttetek az örökkévalóság.

 

forrás: Michel Houellebecq: Rester vivant et autres textes

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batiszkaf.blog.hu/api/trackback/id/tr207223011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.07.31. 22:30:31

Fúúúú, hogy ez mekkora True story!

Beütött rendesen. Nagyon köszönöm!